En papper(s) blogg

Ny blogg, ny adress. Välkommen!
Publicerad 14.02.2011 kl. 20:42

Semlor med graham, spelt & linfrö

Det är skönt att jobba hemifrån ibland. Då kan man ta en skapande paus och sätta en deg på jäsning. Jag hade en halv bit jäst som låg i kylskåpet och väntade på att bli använd. Den blev till sexton semlor "vardagsbröd".


Cirka 16 stycken semlor

225°C ~20 minuter

6 dl vatten
25 g jäst
2 tsk salt
1 dl linfrö
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
5 dl speltmjöl, fullkorn

Mät upp en deciliter linfrö i en skål och häll på en deciliter vatten. Låt stå cirka en timme tills fröna dragit i sig vattnet.
Lös upp jästen i sex deciliter ljummet vatten. Blanda i salt och sedan mjölet en del i taget. Bearbeta degen för hand eller till exempel med elvispens degkrokar. Låt degen jäsa under duk i omkring en timme.
Häll ut degen på ett välmjölat underlag och dela den i sexton bitar. Baka snabbt ut till semlor och låt dem jäsa övertäckta på en plåt med bakplåtspapper i 15-20 minuter. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter.
Publicerad 06.02.2011 kl. 18:39

Den bruna auberginen

Träffade ett helt gäng med trevliga bloggare i går. Hej Elin, Jenny, Jessica, Karin, Lina, Malin, Matts, Nina, Peppe och Tommix! I något skede kom Google analytics på tal och i dag tänkte jag att det var dags att ta sig en titt på hur det ligger till med besöksstatistiken för min blogg. Som vanligt visade det sig. Men ett nytt sökord har kravlat sig upp på tredje plats "aubergine brun inuti". Jag var förstås tvungen att googla och jodå, min blogg ligger på fjärde plats på Google tack vare detta inlägg.
Publicerad 30.01.2011 kl. 15:23

Dessert: Hemgjord vaniljglass med portvinskokta fikon

Efter två salta rätter (pilgrimsmusslor med tomatterrin och kryddig ytterfilé med rotsaker) behöver man något sött. För att göra den här glassen behövs ingen glassmaskin. Däremot behövs det tålamod medan glassen står i frysen.


Vaniljglass - cirka 1 liter

1 vaniljstång
3 ½ dl vispgrädde
6 äggulor
1 ½ dl strösocker

Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg också i vaniljstången (om du inte gör det kan du istället använda den till att göra ditt eget vaniljsocker). Häll på ½ deciliter grädde och sjud under omrörning. Låt det inte börja koka! Ta av kastrullen från platta och låt svalna. Lyft upp vaniljstången. Vispa resten av grädden hårt. Vispa äggulor och socker så att smeten blir vit och pösig. Blanda ner den avsvalnade grädden i smeten med äggulorna. Rör sedan försiktigt ner blandningen i den vispade grädden. Häll upp i en lagom stor form. Jag brukar använda en avlång brödform, men man kan ta vad man vill. Frys glassen i minst fyra timmar.

(Originalreceptet hittas i Elle mat & vin nr. 4 2010)


Portvinskokta fikon - 4-6 personer

4-6 färska fikon
2 dl portvin
½ dl farinsocker
1 kanelstång

Dela fikonen i fyra klyftor. Koka upp portvin, farinsocker och kanelstång i en liten kastrull. Låt sjuda i några minuter. Ta av kastrullen från värmen. Lägg ner fikonen i portvinslagen. Låt svalna under lock. Rör om ett par gånger under tiden. Servera med vaniljglassen.

(Originalreceptet hittas i Elle mat & vin nr. 6 2010)


Tips: Servera efterrätten tillsammans med det portvin som blir över.
Publicerad 30.01.2011 kl. 14:52

Varmrätt: Kryddig filé & honungsrostade rotsaker med spenat och getost

Den här rätten kräver lite planering, eftersom köttet helst ska marineras kvällen innan, men i övrigt är det inget extra krångel. Jag använder älgkött för jag har massor av det i frysen (tack pappa), men det går lika bra med nötfilé! Recepten på förrätten och desserten hittas här: Pilgrimsmusslor med tomatterrin och hemgjord vaniljglass med portvinskokta fikon.

(Vi kan härmed konstatera att rödbetsfärgade rotsaker i skenet av en glödlampa inte ser så läckert ut på bild.)

Kryddig älgfilé - 2 portioner

150°C ~30 minuter (+ en natt i kylskåp)

350-400 gram ytterfilé
½ röd chili
2-3 vitlöksklyftor
Ett knippe färsk timjan
1 msk olivolja
Vitpeppar
Salt

Putsa filén och gnid in alla ingredienser förutom salt och peppar. Lägg filén i en liten påse och låt marinera i kylskåp över natten.


Ta fram köttet cirka en timme innan tillredning för att rumstemperera det. Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra köttet och bryn i smör i en stekpanna. Se till att köttet får en stekyta runtom. Stek köttet i ugnen i cirka 30 minuter beroende på om du vill ha det rött, rosa eller genomstekt. Vid 60 grader borde köttet vara mediumstekt, det vill säga rosa i mitten. Ta köttet ur ugnen och låt vila inslaget i smörpapper eller aluminiumfolie i 20 minuter innan det skärs upp. På så sätt bevaras köttsafterna bättre inne i köttet istället för att rinna ut.

(Originalreceptet hittas på Icakuriren.se)


Honungsrostade rotsaker med spenat och getost - 2 portioner

Ca 500 gram blandade rotsaker (t.ex. morot, palsternacka, rotselleri, potatis, rödbeta)
½ röd chili
2 vitlöksklyftor
1 kvist färsk rosmarin, eller 1 msk torkad rosmarin
½ msk honung
1 msk olivolja
½ dl pumpafrön
Flingsalt
Svartpeppar
50 g spenat
50 g getost
2 msk reducerad balsamvinäger (eller balsamicoglaze)

Tärna rotsakerna och blanda med kryddor, olivolja, honung och pumpafrön. Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 25 minuter tills rotsakerna mjuknat men ännu har tuggmotstånd. När de är klara blanda ner spenat och smulad getost. Ringla över balsamvinäger.

Reducerad balsamvinäger gör man snabbt genom att koka upp dubbelt mera vinäger än vad man behöver. Låt koka ner tills hälften av vätskan återstår. Håll ett öga på kastrullen, det går undan, speciellt när det gäller små mängder. Stick inte ner näsan för djupt i kastrullen, vinäger ångor är inget man vill andas in.

(Originalreceptet hittas på Icakuriren.se)
Publicerad 30.01.2011 kl. 14:27

Förrätt: Pilgrimsmusslor med tomatterrin

Här kommer förrätten till en trerätters middag. Huvudrätt och efterrätt kommer i de följande inläggen. Det här må låta som en avancerad rätt, men den är mycket enkel att göra.


2 portioner

4 st pilgrimsmusslor (kan köpas frysta, men kom ihåg att tina dem!)
Citronskal

Tomatterrin:
2-3 tomater
2 msk finhackad rödlök
Färsk basilika eller timjan, oregano går säkert också bra
Olivolja
Tabasco

Kärna ur tomaterna och grovhacka dem. Finhacka rödlöken och blanda med tomaterna. Packa blandningen i två drygt halvdecimeter höga, rätt vida koppar. Typ små ugnsformar som man gör crème brûlée i (kan se ut så här). Formar eller ringar av metall är perfekt om du har dylika. Låt tomatterrinerna stå kallt fram till att det är dags att lägga upp. Stjälp då upp terrinerna (om du använt formar med botten kan det krävas rätt hårda tag för att knacka ur terrinerna, men ut kommer de) och garnera med basilika. Blanda tabasco (så mycket du tror att du och dina gäster tål) med olivolja och droppa runtom tomatterrinen och musslorna.

Pilgrimsmusslorna steks i olja i en het panna. Stek tills ytan blivit gyllenbrun, vänd och salta. Musslorna ska serveras omedelbart när den andra sidan också fått en stekskorpa. Genomstek aldrig pilgrimsmusslor, de blir sega och smaklösa. Riv eller strimla lite citronskal över de färdigstekta musslorna.

Kom ihåg att först tvätta citronen noga för att bli av med så mycket besprutningsmedel som möjligt, eller köp ekologiskt. Jag brukar skrubba citrusfrukter i varmt vatten med en rotsaksborste.


Tips: Blanda med färska örter i terrinen, då får tomaterna mera smak.

(Originalreceptet hittas på Icakuriren.se)
Publicerad 30.01.2011 kl. 13:53

Blanco

Efter dagens kulturdos (Dödens många ansikten på Wäinö Aaltonens museum) åt vi en sen lunch/tidig middag på Blanco i Åbo. Jag har druckit en hel del kaffe på Blanco, men aldrig tagit de två trappstegen ner till restaurangavdelningen. I dag var det dags och knappt två timmar senare är jag fortfarande mätt. Vi åt Blancos lammpasta, det vill säga tagliatelle med röd pesto, rucola och lamminnerfilé. Det var supergott. Lammfilébitarna var rosa, möra och smakade grillat. Hela rätten var en succé. Rekommenderas. Och man blir som sagt mycket mätt och belåten.
Publicerad 08.01.2011 kl. 17:32

Pour some sugar on me

Det kan löna sig att ta vara på saker. Jag brukar spara fina glasburkar som blir över när till exempel sylten tagit slut. Om inte annat så funkar de bra att slänga fimpar i för de som feströker på balkongen.

I kväll har jag gjort vaniljglass som förstås smaksatts med vaniljstång. Skalet som blir över när man skrapat ur "kärnorna", eller vad man nu ska kalla innehållet, kan användas för att ge smak åt vanligt strösocker. Sätt skalen i en burk och häll på socker - efter ett tag har sockret fått smak av vaniljstången och blivit vaniljsocker.
Publicerad 04.01.2011 kl. 20:22

Snabbt och fiberrikt bröd

Brödbak behöver inte innebära ett evigt knådande och jäsande. Den här degen rör man ihop och ställer i ugnen. Inom en timme är brödet färdiggräddat.


En limpa, 15-20 skivor

175° c 40-60 minuter

2.5 dl rågmjöl (fullkornsråg)
2.5 dl speltvetemjöl (halvgrovt)
1 dl rågkross
1 dl linfrö
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl fil
(1 msk honung)

Häll upp linfröna i en skål tillsammans med 1 dl vatten och låt stå åtminstone en timme tills de dragit i sig vattnet och blivit till en oljig massa (men fröna är fortfarande hela, de sväller lite). Blanda samman de torra ingredienserna. Rör ner filen och blanda i linfröna. Tillsätt en matsked honung om du vill.



Hos Underbara Clara där jag hittade grunden till mitt recept rekommenderas också riven morot eller lingonsylt i degen. Man får testa sig fram lite och se vad man tycker om. Degen behöver varken knådas eller jäsa. Den ska vara som en tjock gröt. Häll upp den i en avlång form som klätts med bakplåtspapper. Grädda 40-60 minuter på 175 graders värme i mitten av ugnen.



Bikarbonat är det som också kallas för hjorthornssalt och köps på apoteket. I Åbo vet jag att man måste beställa på förhand så att någon farmaceut hinner väga upp en lagom mängd (100 gram är lika mycket som en burk bakpulver eller vaniljsocker och kostar 4-5 euro). I Jakobstad däremot är det bara att gå in och be om bikarbonat så får man en färdig liten burk.
Publicerad 31.12.2010 kl. 15:01

Tack tomten!

Julmaten borde väl ha försvunnit ur systemet vid det här laget. Två dagar på jobb känns riktigt hälsosamt - ända tills jag kommer hem och hittar ännu en låda med julkonfekt.

Tomten var snäll. Årets matrelaterade klappar var en digital köksvåg (det enda som fanns på min önskelista, jag börjar bli gammal), två stycken Jamie Oliver knivar - en fruktkniv och en brödkniv, en snygg bricka i bambu från Pentik och choklad. Förvånansvärt nog inte ännu en till två liters kastrull, de var obligatoriska klappar  i några år. Lyckligtvis verkar tomten ha förstått att det räcker nu. Så om någon grips av en enorm lust att ge mig en kastrull - ge mig en som rymmer minst sex liter.
Publicerad 29.12.2010 kl. 11:02

Postres med mera

Det var kallt i Helsingfors och vi hade lyckats missa att lördagen innan julafton är den stressigaste shoppingdagen på hela året. Nåja, det blev inte så mycket handlat, däremot blev den en hel del mat, kaffe och öl på både bättre och sämre ställen.
På fredagskvällen tittade vi in på en hel del restauranger innan vi hittade en där vi fick plats - Postres. Postres gjorde oss inte besvikna, vi slapp alla mycket ljudliga julfestande människor på bland annat Grotesk och Rafla. Tacksamt när man är bara två stycken som inte vill sitta och skrika åt varandra över bordet.
Jag åt soppa på kungskrabba med citronsmör, oxsida med kalvbräss och choklad coulant med pistagechoklad och citron- och yogurtgelato. Drack den tillhörande vinmenyn och tyckte att allt passade utmärkt. Jag är usel på att komma ihåg namn på viner, men det var både italienskt och franskt.
Förrätten var god och krämig, huvudrätten fantastisk (kalvbrässen var en ny och delikat bekantskap) och efterrätten sådär. Min besvikelse över desserten beror på att min choklad coulant var så smaklös, det var som om den gjorts på osockrad O'boy istället för kakao. I övrigt full poäng för mat, service och stämning.
Publicerad 19.12.2010 kl. 14:39

God mat i Helsingfors?

Spontana som få har jag och herrn i huset bokat in en liten tripp till Helsingfors. Det är mycket länge sedan jag verkligen besökte staden i fråga och inte bara flängde igenom. Jag önskar därför tips på restauranger med välsmakande mat. Bra mat i Helsningfors, tack!
Publicerad 14.12.2010 kl. 18:24

Recept: Choklad- & apelsinmousse

Självständighetsdagen till ära blir det trerättersmiddag. Förrätten är laxtartar på mörkt bröd som vi köpte på strömmingsmarknaden tidigare i höst. Huvudrätten är kalkonrulle som snällt sköter sig själv i ugnen och till den någon typ av potatis som Niki för tillfället står och tillagar. Efterrätten tronar nedan. Den står nu i kylskåpet och väntar på sin tur. Längre än två timmar ska man inte vänta med att äta upp den, moussen tenderar att bli stabbig.
 

Två stora portioner eller fyra små (jag blev lite ivrig när jag öste upp moussen i martiniglasen, de är så stora) Originalreceptet hittas i Linda Doeser [2004] Choklad - De hundra bästa recepten. En utmärkt receptsamling, men recepten tenderar att vara gjorda för rätt många portioner. Jag har därför halverat mängden ingredienser.

100 gram mörk choklad
Rivet skal från en halv apelsin
1,5 dl vispgrädde
70 gram socker (ca 0,9 dl)
2 äggvitor
(1,5 msk Cointreau)

Smält chokladen i vattenbad och rör ner det rivna apelsinskalet. Vispa ägg och cirka två tredjedelar av sockret tills grädden tjocknar, vispa även ner eventuell Cointreau.
Vispa äggvitorna till mjukt skum i en separat skål (använd rena torra redskap!). Vispa ner resten av sockret tills skummet blir styvt. Vänd ner den smälta och avsvalnade chokladen i grädden och rör ner en sked av äggviteblandningen. Sedan vänder du försiktigt ner resten av äggviteskummet i smeten.
Fördela blandningen i serveringskärl och låt stå i kylskåpet cirka en timme. Dekorera med strimlat apelsinskal.
Publicerad 06.12.2010 kl. 15:23

Recept: Trattkantarellpaj med bacon & spenat

Svampsäsongen är över, men den här pajen bakades också för ett bra tag sedan. Trattkantarellerna köpte jag på närmatsmarknaden Smaka på Västnyland i Ingå. Det går förstås lika bra med torkad svamp, bara att blötlägga, eller annan färsk svamp - champinjoner finns det gott om i butikerna just nu.
 
Pajskal:

200°C ~10 minuter

125 gram rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Tärna smöret och "nyp" ihop det med mjölet, tillsätt det kalla vattnet och arbeta ihop till en enda klump. Ställ in degen i kylskåpet ungefär en timme. Det gör degen lättare att kavla ut och sätta i en pajform. Innan förgräddningen, nagga degen för att undvika att den bubblar upp.

Det här är en grunddeg, det går att blanda olika mjölsorter. Man kan också tillsätta olivolja om degen blir för mjölig och inte tar ihop. Ibland blandar jag kryddor som t.ex. torkad oregano i degen. 

Fyllning:

Äggstanning (blanda 3 ägg, 3 dl mjölk, 2 krm salt,1 krm vitpeppar)
1 l trattkantareller
1 paket bacon
1 paket djupfryst spenat (finhackad)
0,5 msk färskmalen svartpeppar
Gräslök
En bit lagrad ost

Rensa svampen och skär upp i mindre bitar. Skär upp (eller klipp, det är smidigare) baconskivorna i mindre bitar och stek dem knapriga. Lägg upp dem på hushållspapper och låt fettet rinna av. Blanda ner den upptinade spenaten i äggstanningen, klipp ner gräslök och krydda med svartpeppar. Riv ner lite ost om du vill ha. Jag hade en överbliven bit lagrad gouda som passade bra i fyllningen. Lägg svamp och bacon i pajskalet, häll på äggstanningen.

Grädda pajen i 175°C ~50 minuter, eller tills fyllningen blivit fast och fått lite färg på ytan.
Publicerad 21.11.2010 kl. 14:57

"Fan, det var favoritsleven!"


Olyckor händer ibland. Här blev bröddegen sleven övermäktig, och skaftet brast. Tur att jag har en till, och att det finns nya på Ikea. Det här är helt klart min bästa slev. Förutom att den är smidig, har långt skaft och fungerar lika bra till äggröra som till bolognese, så får den mig att känna mig lite som en italiensk husmor när jag står vid spisen. Den känslan är inte att förakta. Mitt snabbaste brödrecept får ni en annan gång.
Publicerad 21.11.2010 kl. 13:50

Karin - arbetar som journalist och skriver pro gradu i folkloristik. Däremellan lagar jag mat. En hel del mustiga grytor och pasta, lite bakverk och desserter. Någon kanske minns hur det gick för farbror Melker när han saltade fisken efter behag? Även om Melker misslyckades den gången så tycker jag att det är en bra inställning till matlagning. Det är onödigt att slaviskt följa krångliga recept, man behöver inte dyra och svårtillgängliga ingredienser. Mat ska tillredas efter behag. Man tar det man tycker om och gör något av det. Går det inte riktigt som man tänkt sig så finns det take away.

Senaste kommentarer

22.01, 19:02Recept: Guacamole av Lena
28.11, 12:30Recept: (Älg)köttsoppa av Daniel W-M
02.03, 08:30En papper(s) blogg av Sussi från Lanterna